diofanti.org : Περισσότερη Δι@ύγεια
Κατα τη ταπεινή μου άποψη, 3 είναι τα ερωτήματα που ανακυκλώνονται περισσότερο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα:
“Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;” (Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη δολοφονία Λαμπράκη)
“Ήταν αυτό πέναλτι;” (Ανώνυμος μετά απο κάθε ντέρμπι)
“Πού πήγαν τα λεφτά;” (Γιώργος Παπανδρέου σε προεκλογικό debate του 2009)
Το πρώτο ερώτημα θα παραμένει πάντα επίκαιρο καθότι η νομή και η μορφή της εξουσίας δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί. Δε τα τολμούσα λοιπόν να καταπιαστώ με αυτό. Το δεύτερο, ενώ ενδιαφέρον και ελκυστικό σε μεγαλύτερο πλήθος αναγνωστών, θα ήταν απρεπές να το συζητήσουμε πριν ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οφείλουμε όμως να σταθούμε στο γεγονός πως η τεχνολογία - μέσω του συστήματος VAR έχει βοηθήσει αρκετά επι αυτού.
Το τρίτο ερώτημα, μολονότι απλό στη διατύπωσή του, συμπυκνώνει πλήρως πολλά απο τα θέματα που μας απασχολούν την τελευταία δεκαετία. Γι’αυτό άλλωστε είναι και δύσκολο να απαντηθεί. Ένα απο τα μεγαλύτερα βήματα ωστόσο που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η Δι@ύγεια - μια απο τις σημαντικότερες επαναστάσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Το Πρόγραμμα Διαύγεια ή Πρόγραμμα Δι@ύγεια δημιουργήθηκε με το νόμο 3861/2010 και αποσκοπεί στη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε ένα κεντρικό ιστότοπο, αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο. Υποχρέωση δημοσίευσης έχουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Στην παρούσα έκδοσή της η Δι@ύγεια, προσφέρει βασικές δυνατότητες αναζήτησης κυρίως μέσω της χρήσης λέξεων - κλειδιών, Ενώ οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά διαθέσιμες σε μορφή πολυσέλιδων PDF αρχείων τα οποία ενίοτε κρύβουν την ουσία των αποφάσεων πίσω απο τις διατάξεις και τους νόμους. Κοινώς: για να βρει κάποιος κάτι στη Διαύγεια, πρέπει να ξέρει τί ψάχνει.
Τα ανοικτά δεδομένα όμως, προκειμένου να είναι πραγματικά ανοικτά και χρήσιμα θα πρέπει να προσφέρονται σε μορφή που μπορεί να καταλάβει και να εξερευνήσει ο οποιοσδήποτε: με αριθμούς, πίνακες και γραφήματα.
Πριν λίγους μήνες λοιπόν, ανακάλυψα πως η Δι@ύγεια, εκτός απο τη γνωστή ιστοσελίδα της, προσφέρει και ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο API. Το API αυτό δίνει αναλυτικά και κατάλληλα δομημένα στοιχεία για κάθε απόφαση - πέρα απο το κείμενο της. Στοιχεία όπως: Αναλυτικά ποσά εγκρίσεων δαπανών και Αναθέσεων έργων καθώς και τα ΑΦΜ και τις επωνυμίες των αποδεκτών / αναδόχων τους. Απαντάται έτσι το ερώτημα: “Πού πηγαίνουν τα λεφτά - οι φόροι μας;”
Αρχικά συγκέντρωσα κάποια ενδεικτικά δεδομένα κυρίως απο περιέργεια. Σύντομα ωστόσο κατάλαβα πως η όλη προσπάθεια είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το project να εξελιχθεί σε μια πλήρη και ανοικτή εφαρμογή: Τη Διοφάντη - https://diofanti.org .
Χαρείτε τη!